1998: Отстъпление на залива на островите от Пит Босли

Победителят от 1998 г. се състои от обикновен моно скатен покрив, който деликатно виси над скелетната конструкция на къщата, където гледките продължават непрекъснато.

1998: Отстъпление на залива на островите от Пит Босли

Двукратният победител в Дома на годината Пит Босли от Pete Bossley Architects се съгласява, когато му се внушава, че тази ваканционна къща е една от най-значимите сгради на кариерата му. „Той получи голяма подкрепа и признание“, казва той. „От етапите на планиране решихме, че ще бъде добър и може да играе важна роля.“

Но не беше тежест, която му тежеше твърде силно. Четиридесет метра дълъг и с множество нива, домът все пак има деликатес, който го кара да се чувства така, сякаш едва ли съществува. Ваканционно отстъпление за семейство Окланд, то почива ненатрапчиво на поляна на храст на уединен остров на Далечния Север.

Избягвайки изкушението да постави къщата в центъра на залива, Босли избра вместо да я разположи на една страна, сгушена сред щандове на зряла канука. От морето къщата е едва забележима, скелетната й дървена конструкция се съчетава с околните стволове на дърветата и прозрачните стъклени стени, позволяващи гледка направо през сградата към покритите с храсти склонове отзад.

„Проучва липсата на формуляр за къща в полза на обикновен подслон“, казва Босли, който бе подпомогнат от Джеймс Дауни в подробности за дизайна. Качествата на дома сякаш са уловили същността на някои антиподески версии на идеалния буколен живот, като в списанието Monument на Австралия се казва, че „е достигнал близо до митичния статус“.

Докато задоволява желанието на клиента си за всички удобства в дома, той им е предоставил островно убежище, което е истинско светилище от живота на града. Намалена до обикновен моно скатен покрив, който се крие над поредица от пространства, които увеличават естествения склон на земята, къщата предлага различни нива на заграждение от прозрачни жилищни зони до по-усамотени спални.

Поставяйки къщата на оста север-юг и прави просто една стая широка, Bossley разрешава на всяка стая равни количества сутрешно и следобедно слънце, докато изборът на източни и западни палуби създава равен брой слънчеви или засенчени жилищни зони. като подслон от вятъра. Стъклените стени на къщата позволяват гледка към морето, независимо къде седите.

Босли замисли къщата като „заграждение” на мястото, което се чувстваше възможно най-спокойно, оттук и формата на кутиите на спалните и баните. Облечени в вертикални дъски от кедър (традиционно външен облицовъчен материал) и с плътни стени, стигащи само до височина на вратата, тези пространства са сглобени като ред палатки под един покрив на покрива или „муха“.

Формата на сградата, наподобяваща павилион, отразява „обичта за използване на дървен материал в къщи в Нова Зеландия“ и строгия начин, по който са подробно описани модернистичните сгради от средата на този век. Шведският архитект Алвар Аалто е признато влияние върху дизайна, както и работата на архитектите от групата в тази страна през 50-те години.

Друго важно внимание при дизайна на къщата и отделен сън, заровен в храсталака отзад, беше лекотата, с която те можеха да бъдат построени на отдалечен остров. Екип строители пътуваха от континента всеки ден, носейки със себе си всичко необходимо в процеса на строителство. Неблагоприятното време и отливите доведоха до задържане, но въпреки това къщата беше завършена в съответствие със срока на собственика.

За ръка с проекта за строителство, интензивен план за засаждане видя повече от 3000 местни дървета, засадени. Ландшафтният дизайнер Гари Бойл също внимаваше да запази колкото се може повече от съществуващата канука, за да даде заем на личния живот, както и да омекоти формата на къщата.

„Опитахме се да предпазим къщата да не е твърде очевидна, но в същото време да гарантираме, че всяко пространство има изглед“, казва Босли. В цялата къща има усещане за близост до природата, времето и звуците на храста и морето. Ограничената палитра от материали, използвани вътре - греди Douglas Fir, тавани от шперплат Fijian kauri, стени от измити кедри и дъбови настилки и шкафове - осигурява интериор, който нито влошава, нито се конкурира с гледката.

Къщата се използва като целогодишно отстъпление и за противодействие на големи стъклени пространства има отопляеми подове и открити пожари както в къщата, така и в съня. Външната камина разширява възможностите за живот на открито.

Въпреки сравнително доброкачествения климат на Нова Зеландия, все още е рядко да се намери къща, която успява да създаде такава интимна връзка с навън. Където и да сте в тази къща, преживяването е да сте в контакт с природата, закътани в елегантна и изискана палатка.

Фотография : Патрик Рейнолдс.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here