2002: Първа победа на Стивънс Лоусън

2002: Първа победа на Стивънс Лоусън

Ако този дом в Окланд беше човек, може би бихте го описали като съвременен, но наясно с миналото, с добри кости, силен характер и намек за японски стил. Да не говорим, че е повече от малко загадъчно.

Къщата, проектирана от архитекта Никълъс Стивънс от Stevens Lawson Architects, не се разкрива наведнъж. Стаите се появяват, докато се движите през интериора - няма ос, на която да можете да застанете и да видите напредъка на пространствата в тяхната цялост. „Това е като идеята за Дзен градина, където има известна мистерия, защото сте наясно, че има повече място зад ъгъла“, казва Стивънс.

Не са направени промени в къщата, тъй като тя спечели „Дом на годината“ през 2002 г., но както се очаква, озеленяването нарасна - правейки сградата да изглежда и да се чувства по-утвърдена. „Вече не прилича на чисто нова къща, което много ми харесва“, казва Стивънс.

Със своята външна вертикална кедрова облицовка, конзолна форма на кутия и бял бетонен блок къщата отдава почит на вселенския отговор на Нова Зеландия на международния модернизъм, особено къщите от края на 50-те / началото на 60-те години в Окланд от обучения в Прага архитект Владимир Какала.

„Исках да взема средата на новата зеландия на Нова Зеландия, да й дам модерна интерпретация и да я направя съобразена, композирана и драматична“, обяснява Стивънс.

Архитектът казва, че формулярът на дървената кутия предлага изненади. "Обикновеният дървен материал дава много малко от вътрешното, но след като влезете в къщата, има богатство на текстура и цвят."

Прибрана на наклонена секция в края на кула, къщата все още е дом на интериорния дизайнер Ан Движение и съпруга й Джон. Ан си сътрудничи със Стивънс за някои от интериорния дизайн, докато Джон управлява проекти от Крис Додж от Doidge Builders.

Участието на архитекта започна с помощта на клиентите му да търсят правилния раздел. Крайният резултат беше наклонена площадка от 531 квадратни метра, която гледа над установени дървета в квартала.

Поверителността беше едно от основните изисквания на предложението и макар проектът да даде възможност на Ан да практикува интериорен дизайн, който да допълни работата на Стивънс и да отговаря на нейната собствена кратка, подходът на Джон беше прагматичен. „Къщата просто трябваше да бъде удобна и годна за живеене“, казва той.

Докато Стивънс казва, че не е склонен да твърди, че решаването на проблеми е най-важното внимание в архитектурата, той е имал сайт, който не е толкова лесен за работа. Подразделеният имот беше пресечен с канализация и три шахти, докато данните, посочени от съседите, които продават имота, налагат ограничение на височината.

Докато конфигурацията на къщата от 350 квадратни метра и нейното озеленяване трябваше да побере превозни средства, които да могат да маневрират в двоен гараж и извън него, Стивънс искаше мястото на пристигане на гостите да бъде впечатляващо.

До антрето с двойна височина се достига през стоманена и стъклена врата, а прозорците напомнят на екран на Shoji. Дъбовата настилка придава на това пространство усещането за художествена галерия.

Стъпките водят надолу към основната жилищна зона на дома и се стига до по-интимно, вечерно пространство за живот. Кухнята не е с отворен план - тя е свързана с основната дневна зона с няколко стъпала и врата от стомана и стъкло.

Придвижвайки се горе, промяната между зоните за живеене и зоните за частни спални е белязана с плюшен зелен велурен килим. Спалните са наводнени със светлина от прозорци на пълен ръст във всеки край на неправилната форма на кутията.

Освен че има сила във формата и линията си, къщата е идеално позиционирана за уединение. Ан потвърждава, че продължава да се радва на къщата: „Всъщност толкова много, че докато първоначално сме строили къщата за продажба, все още не сме се изселвали“, казва тя.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here