2011 г .: Майкъл О'Съливан се диви на западния бряг

От плажа Kare Kare Домът на годината 2011 е невидим, но за прорез с небе, отразен в дългите хоризонтални прозорци на хола си

2011 г .: Майкъл О'Съливан се диви на западния бряг

Отдолу по черните пясъци на плажа Каре Каре привечер Домът на годината 2011 е невидим, но за прорез с небе, отразен в дългите хоризонтални прозорци на хола си. Засега толкова предсказуемо: няма нищо лошо в архитектурата, създадена да се влее в нейния пейзаж, но и в тази идея няма нищо ново. Това, което издига този малък дом от стандартното издание до уникално постижение, е това, което се крие зад неговия камуфлаж с тъмна кожа: вълшебна поредица от интериорни пространства, навити около приветливия двор, подредба, еднакво и мускулеста като арестуване на изглед навън.

Това е къща, предназначена не за гледане - всъщност тя е толкова добре прикрита в храсталака, че е почти невъзможно да се намери прилично поправяне на нея - а за гледане от, място, което умело изпълнява дълбок поклон пред пейзаж, като едновременно дръзки да предположим, че може да направи страхотна гледка да изглежда още по-добре. По някакъв начин чудото, което е този плаж на Западното крайбрежие, става още по-чудно, когато се гледа отвътре.

Гледките са благословията и проклятието на много домове в Нова Зеландия. Нашите забележителни пейзажи привличат внимание, но много от нашите домове са неми и неизразителни в отговор. В различни ръце този дом, от Майкъл О'Съливан от Auckland's Bull O'Sullivan Architects, можеше да се спусне точно по този начин. Собствениците му, бившият кмет на град Уайтакере Боб Харви и съпругата му Барбара, помолиха Майкъл за „къща, която по никакъв начин не трябва да бъде ревностна“.

Те продължиха да демонстрират дълбочината на своите демократични инстинкти, като не само се консултираха със съседите по дизайна, но и помолиха Майкъл да промени аспектите на къщата, което предизвика негативни забележки (оригиналният дизайн на Майкъл включваше конзола, която позволява на хола малко да се проектира ръба на хълма; конзолата е премахната и жилищната площ е намалена, след като съсед възрази).

Един по-малък човек може да се е отдалечил от подобна консултативна бъркотия или да е видял оригиналната си визия за домашното изплъзване от схващането му. Но освен че притежаваше решителна ивица, Майкъл знаеше, че ако успее успешно да се ориентира в процеса, силните, топли личности на Боб и Барбара към дълбоката привързаност към Каре Каре му предлагат възможност да създаде душевна, силно индивидуална архитектура.

Освен това Майкъл активно търсеше работата: за пръв път се срещна с двойката на обекта, когато отиваше на тичане в Каре Каре с половинка от ръгби клуб, който познаваше Боб и Барбара и се беше отпуснал от имота, за да се поздрави. На този етап Боб и Барбара едва наскоро закупиха мястото, което тогава беше заето от малък, влажен дом от тухли и дървен материал от 40-те години на миналия век (двойката и петте им деца преди това бяха прекарали десетилетия уикенди и празници в един бач и по-нататък долина). Майкъл се удивил на мястото и по-късно написал на двойката писмо, предлагащо услугите си.

„Казах им, че ако се интересуват от изграждането на топъл, подхранващ дом, ще бъда чест да направя нещо за тях“, спомня си той. Две години по-късно, въпреки че познава множество други архитекти, които отчаяно искат да проектират нещо за тях на сайт като този, Барбара се обади и попита дали могат да говорят с Майкъл за това, което може да построи върху имота. Защо той ">

Двойката, която все още притежава семейния си дом в западен Окланд, каза на Майкъл, че искат отстъпление, място, където да прекарат предстоящото си пенсиониране, потопено в пейзажа, който обичат (Боб, който е член на Спасителния спасителен клуб Kare Kare от 55 години години, в момента е председател на контролираната от съвета агенция за развитие Waterfront Auckland; Барбара, бивша акушерка, сега е празник). „[Искахме да] е частно пространство в обществен живот - казва Боб, - място за отстъпление и четене, писане и мислене. И за шанса да споделим времето, което имаме с децата си. "

Те знаеха как искат да се чувства къщата, но как ще изглежда, беше съвсем различен въпрос. За да им помогне да решат, Майкъл създаде три много различни модела, които представи едновременно. Първата, доста конвенционална структура, беше отхвърлена от Барбара като „изглежда твърде много като къща“; предложението за по-голямо, бързане бе опровергано, защото изглеждаше като „нещо, което ще има собственик на кмета в Окланд“; третият модел - винаги предпочитание на Майкъл - се възхищаваше от своята дискретност и интимност и му даваше напред. Управляващата концепция, според Майкъл, е, че къщата „е остатъкът на намерен предмет в пясъчните дюни“.

Голямото предизвикателство на дизайна беше да се освети: перспективата е към юг, докато хълмът на север означаваше, че старият дом на обекта изобщо няма слънце в най-студените месеци на годината. Майкъл седеше в двора на новия дом, за да заеме грубо отпечатъка на първоначалното жилище, позволявайки на жилищните площи да се отдръпнат от сянката на хълма към плажа. Той проектира тавана да се отклони стръмно към север, за да издърпа зимно слънце възможно най-навътре и да накара двора да се чувства като неразделна част от къщата, жест, който принуждава перспективата на гледката към плажа да се впива в хоризонтален прорез.

Кедровите дъски от кедър на тавана са доминиращата характеристика на жилищното пространство, но те избягват всякакво чувство на потискане, като се появяват на фрагменти на места, като дъските отстъпват място на стъклопакетите със стъклопакет над триъгълното легло и дългият, щедър прозорец за седене и гледане на плажа. Уютната вторична всекидневна се отваря към двора и може да функционира като резервна спалня, докато спалнята на Боб и Барбара предлага убежище в южна буря.

Някои от тези характеристики ще изглеждат познати на близкия наблюдател. По времето, когато проектираше къщата на Боб и Барбара, Майкъл строеше собственото си семейно жилище в Мангер Бридж, финалист на наградата „Дом на годината“ през 2009 г. и един вид лаборатория за работата, която по-късно щеше да свърши в работата на Боб и Барбара къща. „Докато изграждах Мангер, наистина опитвах нещата вместо тях“, казва Майкъл.

Боб и Барбара щяха да наблюдават експериментите на Майкъл с това, което архитектът нарича „интимността на пространствата“ (на 129 квадратни метра къщата с две спални на Боб и Барбара е само 12 квадратни метра по-голяма от собствения компактен дом на Майкъл), както и елементи като тавана на дънната дъска и черната битуминозна покривна мембрана, която облицова задните стени на къщата на Майкъл и външността на тази на Боб и Барбара. Не че всеки експеримент беше разрешен от времето, когато е проектирана къщата на Боб и Барбара: Майкъл отговори на желанието им за етаж, който приличаше на черния пясък на плажа Каре Каре, като се нахвърли на балотаж от плажа и залепи тънки слоеве към бетонния под с акрилен полимер.

Светкавиците на този дух направят оживление в други части на къщата, създавайки хлабави моменти в иначе плътно организирана структура. Възстановени купчини от стария Корнуолис Уорф, които Боб искаше да бъдат включени в сградата, образуват пристанище, което разширява пътеката от източната страна на дома в импровизирана платформа за гледане; светлината на острието на слота, която виси над черния мраморен кухненски остров, е направена от Майкъл за Боб и Барбара за 40-ата им годишнина.

Когато къщата била завършена, Боб и Барбара помолили приятеля си Реви Спраггон да създаде резба на стена с два панела, представляваща Харви уханау. На други места те са окачили исторически фотографии на околностите на Западния бряг, а резбата близо до вратата е таонга, дадена на Боб през 1993 г. от Те Каверау Маки, тангата на Вантакере. „[Къщата] е много силна комбинация от минало, настояще и бъдеще“, казва Боб.

И макар че с удоволствие възприемаше подобно богатство, той също признава, че „презира комфорта - харесвам основните неща в живота и исках къща, която да е строго функционална, което предполагам се връща към моите социалистически корени. Спартански е и стоически ”. Всичко зависи, разбира се, от това как определяте лукса. Тук, на брега, в мокър зимен ден, привилегията да кацнеш на този дълъг прозорец и да се взираш в плажа изглежда като цял лукс, който човек може да има нужда.

Фотография : Патрик Рейнолдс. Думи От : Джеръми Хансен.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here