Дом и еко светилище покрай река Уаймата

Близо до Гизборн, Джереми и Ан Салмонд създават дом и еко светилище, като възстановяват някога великолепен пейзаж

Дом и еко светилище покрай река Уаймата

Следвайте пътеката с чакълен чак до река Уаймата, на 9 км от Гизборн, и ще намерите рядък и красив резен храст на реката. Благодарение на всеотдайността на Дам Ан и Джеръми Салмонд, тази защитена зона вече е жива със звука на туи, камбани, пивакавака и кереру. Екосанкцията на Longbush също е дом на множество застрашени местни птици, растителни и животински видове, някои от които са изчезнали изцяло от района.

Джереми и Ан имат дълга и близка история с река Уаймата, особено Ан, която е израснала в района. В плачевни горещи дни, когато беше дете, Ан и братята и сестрите й щяха да избягват местните плажове, да скачат с моторите си и да карат да плуват и пикник под листния балдахин. „Преди Циклон Бола тук имаше фантастична водна дупка за плуване“, спомня си Ан. „Под дърветата винаги беше най-готиното място за горещ летен ден.“

Години по-късно Джеръми и Ан ще посетят Гизборн и ще дойдат на това тихо място, за да се скитат и да разговарят, когато ухажват. „Винаги сме мислили, че ще бъде прекрасно място за построяване на къща“, казва Ан. "Обичам гледката надолу по долината и начина, по който околните хълмове правят перфектен кръг на небето над теб."

През 1998 г., докато посещавала майката на Ан, двойката се качила в Лонгбъш и открила, че е продадена. „Сто и двадесет хектара бяха поразително количество земя“, казва Джеръми. „Предполагаше се, че някой ще го купи за паша или горско стопанство, но ние имахме други идеи.“ Те направиха оферта за имота и година по-късно беше тяхна.

Преди закупуването на Salmonds, Longbush е бил паша от запаси и е използван като сметище. Той е бил обрасъл с инвазивни плевели, опосуми, плъхове, подслони и диви котки. За Джеръми, архитект, и за Ан, историк, процесът на рехабилитация беше случай на учене, докато те вървяха. „В началото бяхме малко наивни“, признава Джеръми. „Идеята беше да се спре дегенерацията, която причиняват разчистването на сушата, ерозията и вредителите. Започнахме да ограждаме части от храста, за да запазим запаса, след това плевелите избухнаха, така че трябваше да започнем да ги пръскаме. ”Постепенно те оградиха все повече и повече и разработиха 10-годишен план за регенерация - масивен и, на моменти, непосилна задача.

Южното лице на къщата е блокова конструкция на Хебел със стоманени прозорци, осигуряваща уединение на входа и защита от южни ветрове. Снимка на Патрик Рейнолдс.

През 2003 г. Ecoworks се включи с интензивна програма за борба с вредителите и зоната беше официално защитена с пакт QEII. През годините мрежа от експерти, приятели и доброволци запретна ръкави, за да помогне на Longbush. Можете да усетите чувството за оптимизъм и дух на общността във въздуха.

Това беше истински труд на любовта и прекрасно колективно преживяване

Днес комбинираните ефекти на ограждане, пресаждане и ликвидиране на вредители върху имота са впечатляващи. В светилището са регистрирани над 100 вида местни растения и дивата природа процъфтява. Родната робина, изчезнала в района на Бедния залив повече от 100 години, успешно е въведена отново. Рядка един метър висока Черна орхидея също се появи отново в Лонгбъш, сега, когато плъховете и опосумите вече не се хранят с грудките на това поразително местно растение.

С натоварения си живот в Окланд и семейството, с което да останат в Гизборн, Salmonds първоначално не почувства натиск да построи къща на земята. В продължение на 10 години те посещавали редовно и работили върху имота, преди да решат, че е време да се създаде по-постоянна база. Беше проектиран и изграден гараж, от който да се изпълни проектът. Слънчевите панели за вода и енергия са монтирани като рационално и по-евтино решение за използване на електричество от мрежата.

Братът на Джеръми Майк построил голяма част от къщата на ръка, докато живеел на място в каравана две години. По време на процеса имаше много дълги дискусии между братята. Джеръми, който проектира къщата, я описва като „бавно приготвена къща“, създадена замислено с добри материали и оставена да се случва със собствено темпо.

С компактен отпечатък и класическа двуетажна форма къщата Longbush е идеалното жилище за двойка. Покривът с ниско моно-стъпало се накланя на север и подслонните стрехи защитава къщата от суровите крайности на времето. Интериорът има фино зърнесто качество на ръчно изработена мебел. Той е топло обитаван, добре зареден с книги (много написани от Джереми и Ан) и много удобни места за сядане и четене. Джереми го описва просто като „една стая на две нива, свързана с празнота“.

В съблекалнята има достъп до стълба до оглед на покрива. Стълбата е направена от Мърфи с манука от Лонгбъш. Стелажът е дарен от Лундия. Снимка на Патрик Рейнолдс.

На приземния етаж кухнята се превръща в висок салон с двойна височина; горе са две щедри спални и баня. Гледката от основната спалня е великолепна почивка на долината и хълмовете Waikereru. Джеръми и Ан обичат да започнат деня с чаша чай на северната палуба извън спалнята си, обмисляйки тази перспектива. "Обичам как гледката те издига в небето", казва Ан.

Тъй като обществеността все повече се интересуваше от работата, която вършеха в Лонгбъш, Джеръми и Ан осъзнаха необходимостта от пространство, в което да се настанят както посетители, така и доброволци. Те се зарадваха, когато Сарош Мула, талантлив млад възпитаник на архитектурата, предложи да проектира приют за приветствия като част от доктора си в Университета в Окланд.

Приютът за добре дошли е създаден с доброволни умения и време и чрез спонсорство. Той осигурява място за доброволци и туристи, за да се срещнат, а наблюдателна кула предлага невероятна гледка към околните хълмове. Снимка на Патрик Рейнолдс.

Изпълненият заслон на светилището е елегантна серия от три тъмно оцветени тома с покрив, надвиснал над тях. Предвиден като класна стая на открито, подслонът има място за практически дейности като съхранение, тоалетна за компостиране и събиране на дъждовна вода. Има място за доброволци и туристи, които да се срещнат и да споделят храна и кула за разглеждане с невероятна гледка към околните хълмове.

Може би най-впечатляващото е, че приютът за приветствие Longbush е проектиран и конструиран с нулев бюджет. Желаейки да избегне клопките на обичайния модел за развитие, Мъла искаше да прокара друга програма за устойчивост и възстановяване, без да поема един долар дълг. И с помощта на 88 спонсори и над 100 доброволци той направи точно това. Проектът е "всичко за това как да накараме архитектурата да полага усилия отново на общността", казва той.

В съответствие със своите основополагащи принципи, входът в Longbush е безплатен за посетители. Има нещо вдъхновяващо и издигащо в едно място, където съмишленици могат да споделят знания и да работят заедно, за да направят нещата по-добри за всички.

Думи от: Мария Майса
Фотография: Патрик Рейнолдс

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here