Вътре в новата сграда на Lyttelton с силует на вила

Архитект Джеръми Смит проектира дом високо над пристанището в Лайтълтън, чиято форма е вдъхновена от повредена вила от земетресението на собственика му

Вътре в новата сграда на Lyttelton с силует на вила

Селия Алисън и Джордж Моран изгубиха вилата си в Лителтън при земетресението през 2011 г. по градуси, живеейки в разрушената сграда в продължение на три години, докато застрахователният процес бе спрял и южно се размърда през пукнатини с размер на ръката.

Когато най-накрая пристигна възможността за възстановяване, те не можаха да пуснат мястото изцяло - оттук и „Къща с вила силует“: елегантният архитект Джеръми Смит се заеме с това как да започне отново, без да гаси миналото.

Разположена в "роклята" кръгът на Лителтон над пристанището, новата къща предизвиква своя предшественик в използването на две обърнати покривни покриви, за да създаде този отличителен профил на вилен покрив, силуетът, подсилен отвътре от тесни кедърни таванни летви. Но това не е просто носталгичен жест: високо поставените прозорци на покрива издърпват слънчева светлина дълбоко в къщата с южно изложение, нещо, което вилата от 1880-те никога не би могла да предостави.

И при цялата си привързаност към старата къща, която с обич бяха реновирани през годините, Алисън и Моран не бяха слепи за своите грешки. Построена за пенсиониран морски капитан с кула, от която той ще огледа морския трафик, това беше класическата двуетажна вила с четири квадратна форма, облечена в средата на стръмен участък от 1600 квадратни метра. Както го описва Смит от Ървинг Смит Архитектс, през годините клиентите му правят редица промени в опит да „намерят гледката и малко слънце и изход“.

Той се погрижи за усилията им, като опъна къщата възможно най-навътре в площадката, с горно ниво за спане и живеене с цяла ширина и ниско на половин ширина отдолу за гостите. Откъм улицата стъпките се спускат покрай едно вече съществуващо студио, оцеляло при труса (дизайнер и илюстратор Алисън е създател на популярната карикатура „Сесилия“; бившият учител по наука Моран работи като мъж вдясно) до прикрепен вход палуба, която служи като стая за обувки и място за съхранение на мокри костюми и други парафинали на открито (Моран е запален катерач и двамата ски, туризъм и сърф).

Вътре къщата е организирана със спалня и живее в противоположните краища, обърнати към морето, кухнята и трапезарията сред средата. Има слабост към устройствата, като вътрешните пространства се свързват безпроблемно с морски и улични палуби, а ивици от външна облицовка от дървен материал се изтеглят вътре. В същата вена близнаци, които минават през къщата, могат да бъдат използвани за окачване на мокри костюми или като модния подиум за семейния домашен любимец.

„Селия и Джордж са много неформални и това е много неофициален план“, казва Смит, който зададе тон, като включи голяма седалка на прозореца срещу входната врата. „Хареса ми идеята да има голямо, просторно място, на което може да намерите някой да се излежава, когато пристигнете. Освен това прави и друго: разширява жилищното пространство в този стъпаловиден план, от дневната зона през кухнята / трапезарията, обратно до входа. “

Lyttelton все още намира краката си шест години след земетресението и това чувство за поток се отразява в къщата, заедно с нещо от идиосинкратичния дух на пристанищния град. Вместо изправяне на огради например, поверителността се постига чрез използването на прикриващи се кедрови екрани от двата края. Когато кварталите се възстановяват около вас, отбелязва Смит, поставянето на ограда се превръща в нещо от лотария - и във всеки случай, Моран и Алисън са силно фокусирани в общността.

Това също е истинска „дърводелска къща“, афера за стари училища, дъски и тавани, проектирана да бъде изградена от малък екип. (Строителят Кевин Крийтън се справи с проекта с няколко чираци, често правейки каквото и да не може да получи.) Най-вече това показва реалността на възстановяването на пейзажа. Но също така, както отбелязва Смит, „Lyttelton е място на занаята… Важно беше някой„ хитър “да направи къщата заедно.“

Той беше особено загрижен, че къщата не трябва да прави спектакъл сама по себе си, горе в кръга на роклите. „Не искахме да правим къща, която изскочи, защото това не са Джордж и Селия, а това не е Лайтълтън.“ Разширявайки облицовката на горното ниво, за да покрие долното ниво, тя се чете отдолу като един етаж - ако можете да го шпионирате изобщо.

Скромност, неформалност, занаятчийство: добавете онези дървени греди и тавански рейки и тук се чува шепот от 70-те, който прекрасно звучи с винтидж мебели на Алисън и Моран и керамични съдове от Темука. „Във всяка работа говорим за това какво харесват хората, какво ще им донесе радост, а Селия и Джордж говориха за това как са се забавлявали през 70-те години“, казва Смит. "Докато го подобрявахме с тях, това продължаваше да излиза, така че продължихме да си играем с него."

За клиентите „игра“ е подходяща дума за новите им обстоятелства. С известна тъга, изпратили вилата си на острието на булдозера, те създадоха със Смит къща, много по-симпатична на начина, по който искат да живеят. Това включва решаване на проблемите им с устойчивостта чрез добавяне на два пъти необходимата изолация и използване на дървен материал от устойчиви източници, наред с други мерки.

„Аз ставам всяка сутрин, ходя от спалнята до салона и гледам тази гледка и това е фантастично“, казва Моран, който месеци след преместването си смята, че все още плува наоколо с „голяма усмивка“. Не е по-различно за Алисън: „Усещаме, че живеем мечтата.“

Думи от : Мат Филп. Фотография : Патрик Рейнолдс.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here