Дом на годината на Нова Зеландия за 2015 г.

С радост съобщаваме, че дом за Окланд, проектиран от архитект Ричард Найш от студио RTA за собственото си семейство, е избран за Дом на годината 2015.

Зареждането на плейъра ...

Домът беше избран измежду шест финалисти, разположени в Окланд, Уайкато, Гизборн и Ванака.

Ричард Найш получава награда от 15 000 долара за дизайна на дома с пет спални (благодарение на нашите наградни спонсори Altherm Window Systems). Разположен в квартал на традиционните бунгала и вили в предградието Окланд в Грей Лин, домът е съставен от три павилиона, свързани с дълъг, уличен като коридор.

Къщата от тип E в Грей Лин, Окланд, от Ричард Найш от студио RTA.

„Обичахме дома, защото той толкова умело изразява толкова много идеи“, казва редакторът на HOME Джеръми Хансен, един от тримата съдии на наградата. „Това показва как съвременната архитектура може да бъде добре дошло и симпатично присъствие в квартал на наследството. Той прави невероятно интелигентно използването на сайта си, със серия от възхитителни дворове и „градински стаи“, които не се чувстват съвсем на закрито, а и не съвсем отвън. Той избягва конвенционалния модел на живот с отворен план в полза на серия от перфектно оформени по-малки пространства. Във време на родови стаи, проектирани основно с препродажба на стойност, този дом се чувства силен и оригинален, съобразен специално с уверените вкусове на своите собственици. Просто казано, това е прекрасен дом, в който трябва да се намирате - усеща се, че сте влезли в друг свят. "

Жилищните площи на дома са облечени в възел, ароматен кедър. Тук кухнята и трапезарията гледа към един от дворовете на дома.

Наиш проектира дома за жена си и три растящи деца. Скалите на покрива на трите павилиона на дома, както и начинът, по който са подредени на площадката, имитират мащаба и ритъма на околните вили. Naish описва къщата като план "E-Type": тя изглежда като "E" в горната част, когато се гледа отгоре, като дворовете заемат пространствата между хоризонталните линии на E. Дискретните пространства на дома в павилионите са съединени от коридора и неговите „градински стаи“, които се разплитат по дворовете.

Домът е изграден от три свързани двуетажни павилиона, които слизат по тясната площадка.

„Това беше такова потапящо преживяване“, казва Джули Айзенберг от Лони Анджелис „Конинг Айзенберг архитектите“, която пътува до Нова Зеландия, за да служи като международен член на журито на Дома на годината. ”Тази къща доказва, че не е нужно да имате нещо специално в даден сайт, за да направите нещо специално в него. Всяка къща, в която влизам, опитвам: Бих ли живял тук ">

Домът, заедно с петимата финалисти в наградата за 2015 г., присъства в изданието HOME „Дом на годината“ по вестници.

Фотография: Патрик Рейнолдс.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here