Този дом от 112 квадратни метра е голям ъпгрейд за това семейство от петима

Архитектът Майкъл О'Съливан намира свобода при проектирането на малък дом за семейството си, който бе включен в кратък списък за Дом на годината през 2009 г.

Този дом от 112 квадратни метра е голям ъпгрейд за това семейство от петима

Малък дом: Семеен дом на О'Съливан, мост Мангер, Окланд
Обща площ: 112м2
Архитект: Майкъл О'Съливан, Bull O'Sullivan Architecture
Брой обитатели: Пет

Един от най-ефективните начини да накарате малкото жилище да се почувства по-голямо е първо да живеете в още по-малък - нещо, което Майкъл О'Съливан и неговата партньорка Мелиса Шолум изпитаха от първа ръка. Къщата с две спални O'Sullivan, проектирана и построена за себе си, Schollum, и техните три малки деца Seamus, Finbar и Mary в предградието на Окланд на Mangere Bridge е с размер на скромните 112 квадратни метра. Домът беше финалист в нашата награда „Дом на годината“ през 2009 г. и семейството все още живее тук, въпреки че има малко допълнение: преди няколко години Майкъл построи крило за спалня, което той нарича „D-Block“, с три компактни спални за децата.

Домът може да изглежда малък, но е луксозен в сравнение с предишните им квартири, бивша класна стая, те се преместиха в имота и живееха в него почти две години, докато новото жилище е построено до него. О'Съливан го е изградил с помощта на съседите си, като е запазил изключително ниските разходи. Стратегията на O'Sullivan включваше луксозни нотки, включително кадифени завеси, сложни детайли на тавана и изцяло мраморна баня. Чувството за освобождение, което изпитва при проектирането на мястото, веднага е ясно. „Присъщият страх за повечето архитекти е да проектират къща, която е твърде малка и твърде ограничена“, казва О'Съливан. "Не се притеснявахме от това, защото вече бяхме живели на малко място толкова дълго."

1/9

Въпреки че е завършен за нисък бюджет, стратегическите щрихи на лукса в дома включват месингов кухненски остров, където стои Schollum. Стъклените кухненски шкафове позволяват още повече светлина в дневната зона с отворен план. Керамичните плочи върху мулионите зад Schollum са на Рейчъл Карли.

2/9

Една от причините домът да се чувства много по-голям от квадратната му площ е начинът, по който се отваря толкова щедро към малкия му сайт. Тук главният вход се отваря в зоната за хранене. Отвън е малък двор, засенчен от дъбово дърво. Трапезната маса е от IMO.

3/9

Антрето на дома разполага с прозорци и отвор на вратата към северната палуба, което позволява много светлина да осветява пространството.

4/9

Жилищната зона и коридора на дома се отварят на слънчева палуба, обърната на север. Поликарбонатният дъждобран се обвива, за да осигури поверителност от съседите. Домът е облечен в алуминиеви панели по поръчка.

5/9

Всекидневната лесно тече от зоната за хранене и е обособена от малко по-нисък таван. Високият прозорец позволява гледка към планината Мангер. О'Съливан прекара много часове в изработката на тавана от кедър. Кадифените завеси стягат двора вдясно и коридора отляво на тази снимка.

6/9

O'Sullivan облицова банята почти изцяло в мрамор - елемент на изненада, който допълва разнообразието от пространствени изживявания в дома. Едно осветление осигурява естествена светлина, докато Finbar (вляво) и Seamus се наслаждават на ваната.

7/9

Основната спалня - една от само две спални, когато домът е завършен за първи път - е облицована в слоести панели, с прозорци с южно изложение до леглото за светлина.

8/9

Когато къщата е построена за първи път, децата споделят едно помещение с четири легла - едното резервно, когато синът на Майкъл Ремана идва на гости. Дръжките освобождават етажно пространство за игра.

9/9

Северната кота на дома умело управлява връзката си с алеята на съседите. О'Съливан (в центъра) построил дома с помощта на съседите си (отляво) Сети Фа'афо, Рис Хана и Икимау Икимау (с Мария). Тук той седи до Мелиса Шолум, която държи Сеамус. Приятелите Фред и Мери Таупа са вдясно.


Фотография : Флорънс Ноубъл

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here