Тази нова сграда в Окланд е вдъхновена от калифорнийския модернизъм

Базираният в Крайстчърч архитект Никълъс Фейт проектира дом за сравнително малък сайт в Окланд, който е толкова здрав, че всъщност е безпроблемен

Тази нова сграда в Окланд е вдъхновена от калифорнийския модернизъм

За изцяло нов дом този е построен за сравнително скромна сума в сравнение със скоковещите се цени на съседите си в това централно предградие Окланд. Плюс това не е толкова голямо - около 190 квадратни метра - няма гараж и се намира на сравнително скромна парцел от 400 квадратни метра.

Това е упражнение за сдържаност и внимателно мислене от архитектурно грамотен клиент и архитект, който започна дизайна без истински кратки. Истинската инструкция на собствениците на техния приятел, базиран в Крайстчърч архитект Никълъс Файт, беше, че не искат минималистична кутия с бяло на бяло. Те също така искаха децата им да могат да карат моторите си около хола, което означаваше, че мястото, основно необходимо да бъде защитено от куршуми. „Искаха да видят какво ще измисля“, казва Нич.

Нич и собственикът са посещавали архитектурно училище заедно, „така че имахме споделена точка на тръгване по отношение на материали и форми“, казва Нич. Те споделят и ентусиазъм за калифорнийския модернизъм и архитектурата на Крайстчърч от средата на века, проектирана от сър Майлс Уорън, чието влияние е ясно в целия дом и неговата материална палитра.

Сайтът е подразделен участък в установено предградие откъм пристанището. Първоначалната къща беше преместена в задната част на обекта, оставяйки парче земя в съседство с улицата. Когато собствениците го купиха, всъщност не търсеха да строят, но не можаха да намерят нещо, което да им хареса.

- Сънуваш - каза един на друг, когато съпругът й забеляза секцията. Той упорито и те закупиха мястото. „Това беше по-скоро интервю“, казва един от собствениците на процеса на покупка. Продавачите много държаха да гарантират, че сайтът е купен от някой, който възнамерява да построи къща и да живее в нея.

Пред изправянето на предизвикателствата - малък правоъгълен обект на натоварен главен път и необходимост да се съобразяват със съседите - Nich разработи здрав дизайн, който беше задвижван от две много прагматични реалности: необходимостта да се създаде възможно най-много място отзад към двора с изглед към север и факта, че има алея, която минава отстрани на къщата. Тръгвате по натоварения път зад бяла боядисана бетонна блокова стена, покрай колите - „правилен“ гараж, цялата празна врата на улицата, беше извън дневния ред от началото - и през чакълен съд до кедър- облицована входна врата.

След това стъпвате в малко фоайе и в хола. Чувства се топло - има шперплат, боядисан бетонен блок, екрани от кедър и великолепен теракотен плоч, вместо полиран бетон, припомнящ палитрата на класическата обител на Уорън и Махони. В средата на стаята е стълбище, изградено от слоева и черна стомана и обрамчено от кедрови летви. Твърдостта на бетонния блок и външната тухлена комбинация с двойното остъкляване означава, че няма почти никакъв шум от трафика.

В задната част на къщата има малка стая, облицована с книжки, където семейството гледа телевизия, тъй като собствениците бяха решени да не разполагат с телевизора в хола. Горе е просто: три спални, две бани, нищо особено голямо или грандиозно. Основната спалня е малка, въпреки че има масивни стъклени пространства и гледка към пристанището. Когато строеха мястото, хората често коментираха, че е малко. "Просто ще има легло в него", отговори един от собствениците.

Един от най-големите успехи на дома е интелигентната употреба на материали. И тук става интересно. „Вложихме пари в нещата, до които се докосваме“, казва един от собствениците на техния процес на подбор. „Беше въпрос за тактичност, тъй като това оставя траен спомен.“

Виждате, че отдолу с плочките, които са ръчно изработени, и горе в качествени арматури за баня - с кани ход, те са закупени на разпродажба в баня. В други части на къщата материалите са прагматични, с много слоеве. „Когато започнах да работя като архитект, едно от нещата, от които бях разочарован, беше, че разчитате на боя“, казва Нич. „Повече ме привличат материалите, които са самозавършващи.“

Едно от другите неща, които направиха без, беше обичайното ниво на детайлност в чертежите - беше невъзможност по отношение на време, разстояние и бюджет.

"Обичам тази линия, че трябва да можете да монтирате чертежите за къща на шест листа", казва Нич. "Сега е повече от 40." Собствениците имаха щастието, че техният строител Роб Андерсън от Contour Construction успя да влезе лесно, ако има пропуски. Крайният резултат показва колко е обсебен от детайлите: всеки лист на слоя е перфектно завършен и разположен. Резултатът е красиво изработен дом. "Има топлина и настроение", казва един от собствениците. „Не е голяма къща. Това не е извън мащаба. "

Снимка от: Саймън Девит. Думи от: Саймън Фарел-Грийн.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here