Този дом на Haumoana е последният дизайн на легендарния архитект Джон Скот

Джон Скот прекара десетилетия в усъвършенстване на идеите си за материали и форма - елементи, които се събраха красиво в този дом за дъщеря му и нейното семейство

Зареждането на плейъра ...

Този дом на Haumoana е последният дизайн на легендарния архитект Джон Скот

Земята на семейство Скот в Хаумоана, Хоук Бей, седи над река, която води до плажа. В сравнение с дивото каменисто блъскане на брега е закътано и спокойно, с огромни установени дървета и подвижни тревни площи.

Именно тук се е родил покойният архитект Джон Скот - в къщата, известна като The Grange. И именно тук той се завръща със съпругата си Джоан в началото на 50-те години, за да работи и да отглежда семейство, включително дъщеря Ема.

Ема и нейният партньор Стив Уилър кацнаха в Хаумоана в началото на 80-те и в крайна сметка двамата с Джон решиха да построят къща на парче земя близо до пътя и до алеята: малко земя, която Ема помни като славна пустош, обрасъл с макрокарпа и черни тополи.

Гестацията беше дълга. Те започнаха да говорят четири години преди да бъдат начертани проектите, само за Джон да промени решението си и да започне отново, след като посети къща в Таупо, която той е проектирал години преди това.

Те започват да разчистват дървета от обекта през 1986 г., преди да подготвят сами основите, да работят късно и през уикендите, изграждайки кофража. Те смилаха дървения материал за къщата - макрокарпа за облицовката и вътрешните греди, черна топола за тавани от дървесина от дърва, отсечени върху земята. "

Беше вълнуващо, когато стените се издигнаха и можете да видите и усетите структурата “, казва Ема. „Въпреки че ми стана тъжно, когато прозорците влязоха и започна да се чувства по-затворено.” Домът най-накрая завърши през 1990 г., когато се роди синът им Мая, и две години преди смъртта на Джон.

По същество къщата представлява две бетонни кули, свързани със спираловидно стълбище, с наклонен покрив към едната страна, който следва нежния наклон на обекта. Това е измамно малко: две спални и баня горе, с жилищни площи отдолу, които са просто достатъчно големи. Къщата следва материалност, която Джон прекарва десетилетия в изработка: честни материали, просто използвани.

Боядисан бетонен блок, теракота и дървен материал отвътре, сурови бетонови мазилки над блока отвън, дървесина и елегантни стоманени улуци. От тези основни обеми - кули и стройни - има издатини и добавки, прозорци, които изскачат от основната фасада, свързвайки къщата с подвижната зелена морава.

Вътрешно къщата следва кръгово, макар и силно рационализирано оформление. Влизате през вестибюл под банята, който след това се отваря в онова, което Джон е предвиждал като зона за влизане и трапезария - страхотна зала под този строй на покрива с кръгла стълба, водеща към второто ниво.

Галерия | 23 снимки
Вижте повече от последния дизайн от легендарния архитект Джон Скот

Покривът продължава над няколко стълби и ниско стегнато място с камина и голяма седалка на прозореца, която гледа през копринените дървета и тревата към реката. От другата страна на кръговото стълбище ниският таван съдържа компактна кухня и фамилна стая, съзерцателно, прилепнало пространство със седалка на прозореца.

Тук има ясно усещане за wharenui: силен гребен на гребен или тахуху, над главата ти разчистваща едната страна на стаята от другата, тичайки надолу към две poutokomanawa - само тук те са изместени, тахуху вляво и pou вдясно, увита в кръговото стълбище.

Сарка или хек, напомнящ ребрата, са направени от черна топола, отрупана от имота, докато торбата е направена от джарра, рендосан и опесъчен от Стив и близък приятел.

Бетонните стени придават на къщата сила и фокус, създавайки интимни, определени пространства и разнообразни пространствени изживявания. Когато излизате от кухнята, например, на пътя ви има перка стена, с извивката на кръговото стълбище вляво.

Трябва да се обърнете леко, за да се придвижите покрай него и има място за лактите, докато го правите; в същото време стесняване и канализиране, когато излезете в пространство с двойна височина с този висящ дървен таван отгоре.

Джон беше известен твърд във възгледите си за това какво сграда трябва и какво не трябва да има - още повече, когато строи къща на семейна земя, предназначена за бъдещите поколения, както и за Ема и Стив. Той беше непоколебим в идеите си: Ема искаше малък квадратен прозорец в кухнята например за вентилация, така че да вижда хора, приближаващи се до входната врата.

Джон усещаше, че домакинът трябва да получи толкова приятна изненада, колкото гостът. Разговорът продължи известно време. - Оправдайте прозореца си - каза той на Ема. По същия начин, Джон първоначално проектира отвори в стаите на горния етаж, които се свързват с долния етаж - един в малко проучване с изглед към основния хол и друг, по-необичайно, в банята.

„Той смяташе, че това е чудесна идея - казва Ема, „ можете да седнете, да се изкъпете и да поговорите с гостите си, докато те седяха на масата долу. “Ема и Стив отидоха с идеята - докато не се преместиха и не се срещнаха с Мая, в този момент го убеждават да се затвори над празнините.

По същия начин, те рисуваха върху избора му на интериорен цвят - много бледо розово бяло, което Ема си спомня като чувство за много студено - с няколко палта с хрупкаво бяло един уикенд, когато го нямаше. Имаше ли против ">

И тук сърцето на Джон се върна, за да бъде приветствано от семейството у дома, след като шефът беше задържан шест седмици след смъртта му, без те да знаят.

Семейството постави малката кутия на седалката на прозореца, където той обичаше да седи на слънце, взимаше се на тревата и гледаше към реката и се събра в къщата, за да скърби отново. „Ако откъснете нещо обратно към същността му и му позволите да говори откровено, то има безвремие“, казва Ема от дома си. "И това до голяма степен беше отражение на връзката ми с баща ми."

Думи от: Саймън Фарел-Грийн. Фотография: Пол Маккреди.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here