Този малък дом за почивка в Cardrona Valley смята за голям

Бягство от Cardrona Valley, проектирано от RTA Studios, предлага големи уроци в малък мащаб

Хижа долината на Cardrona от RTA Studios, която мисли за голяма

Пейзажът на долината Каррона е голям; ваканционният дом на 72 квадратни метра там, който архитектът Ричард Наиш от RTA Studio е проектирал за себе си и семейството си, е много по-малко. Това, разбира се, беше точно намерението: домът е проектиран като упражнение за преминаване без, но все пак удобно спи 10 през лятото или зимата. „Искахме да доставим нужния минимум, който ви е необходим на почивка“, казва Найш. „Беше добър експеримент в това да живеете в затворени квартири със семейството и приятелите си. Все още изглежда, че има лукс в космоса. "

Хижата, както я наричат ​​семейството, е родена от желанието на базираната в Окланд Найш и съпругата му Андреа Хотере да поддържат силните си връзки с Южния остров - и да гарантират, че и децата им преживяват това. Семейството на Найш имаше бах в езерото Хауаа, когато той порасна, докато Хотере, който е отраснал в Дънедин, често отсядаше в яслите на дядо си във Франктон на брега на езерото Вакатипу. Затова, когато двойката шпионирала земя за продажба в долината на Карона, те я купили. Беше много по-евтино от имотите в Куинстаун или Ванака, и точно по пътя от стария хотел Кардона и пистата до ски полето.

Отправната точка на Naish за дизайна беше той да бъде „антитезата на Окланд - опитахме се да сведем до минимум удобствата, които бихте очаквали в градска ситуация“. Така домът няма wifi, нито една кухненска пейка и само една самостоятелна спалня, плюс два комплекта с двуетажни къщи, подредени три на високо в висок коридор. Зоните за спане и живеене са свързани с допълнителна вътрешна открита тераса с площ от 24 квадратни метра с под от големи блокове с шиш, камина, която се удвоява като барбекю и плъзгащи екрани, които умеряват вятъра и пламтящото следобедно лятно слънце.

Антитезата

от Окланд

Тази тераса, която оформя центъра на дома, е жизненоважно пространство за дишане, облекчаващо натиска върху дребните жилищни зони. Размерите му, оказва се, отчасти се определят от 90-инчовото междуосие на 1977 г. Defender 90 Land Rover, което Naish пожела преди къщата да бъде построена и току-що придобита (след нашата фотосесия). Защитникът сега стои спретнато до камината на терасата.

След като закупиха сайта, Naish и Hotere искаха къщата да бъде построена бързо, за да се уверят, че могат да се поберат в колкото се може повече семейни празници, преди децата им да пораснат. За да постигне това и да сведе до минимум бюджета, Naish проектира дома да бъде възможно най-прост. Нейната линейна форма е съставена от осем повтарящи се заливи, подредени по протежение на почти изток-запад по начин, който действа като ветровита за южняците, които понякога взривяват долината. Той притежава подредена симетрия, като вътрешното и външното пространство заема центъра, плъзгащите се врати се отварят на север и юг от дневната зона, а банята и пералното помещение са разположени от противоположните страни на спалното помещение.

Найш казва, че домът е друг израз на интереса му към сградата на Нова Зеландия. Докато собственият му дом на семейство Окланд е съвременен риф на линиите на покрива и пропорциите на съседните вили (той спечели наградата „Дом на годината на списанието“ през 2015 г.), този със своята проста форма на фронтон, шистов комин и кедрова облицовка поема сигнали от колибите и навесите на Централен Отаго. Поради малкия си мащаб и неподправеното си смирение, позоваването на тези скромни предшественици не се чувства възхитително.

Вътре Naish внедри няколко прости дизайнерски стратегии, за да направи малкия дом да се чувства по-голям. Порталните рамки от черна стомана и покритите с тавани платове се издигат на пет метра и в двете крила (в спалнята това позволява достатъчно височина, за да бъдат подредени на тройки двойките). Западният край на дневната зона е зает почти изцяло от стъкло с двоен стъклопакет. Топлината за силно изолираната конструкция идва от термопомпа във всяко крило и огън в хола. (В студената зимна нощ, която посетихме, холът стана толкова топъл, че трябваше да отворим вратите).

Това е доста освобождаващо

да няма цял много избор

Разработването на дома беше упражнение за ограничаване на избора, процес, който Naish сега препоръчва на клиентите. Нямаше агонизиране на кранове или леки фитинги. „Това води, според моя опит, до парализа при вземане на решения“, казва Найш. „Доста е свободно да нямате много голям избор.“ Освен това хижата не е проектирана като обект, изолиран от обстановката й, а като малко място, за да се наслаждавате на огромния пейзаж на открито.

5-те правила за проектиране на малък дом

Зареждането на плейъра ...

Думи от : Джеръми Хансен. Фотография : Патрик Рейнолдс.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here