Тази плажна къща Waiheke е проектирана да се съчетае с откритото си място

Този красиво проектиран имот на брега на остров Waiheke отклонява прекалено голям интерес от минувачите, като постига баланс между публично и частно

Тази плажна къща Waiheke е проектирана да се съчетае с откритото си място

Етикетът на общуването с обкръжението може да бъде изпълнен с домове на плажа. Прекалено голяма част от експонирания дизайн на рибни съдове и се виждате за всички преминаващи; твърде крепостна и рискувате да се откъснете от гледката и да бъдете, нека си признаем, по-скоро недружелюбен.

Когато въпросният плаж е на остров, който често прави международни списъци на пътници, трябва да се превърне в проблем в разгара на лятото, когато номерата на плажовете набъбват.

Когато Джон Ървинг от студио Джон Ървинг проектира тази плажна къща за клиенти в Oneroa на остров Waiheke, той вече беше наясно как обичат да живеят семейството на пет - двойка и техните три малки сина.

Галерия | 12 снимки
Вижте повече от този зашеметяващ ваканционен дом Waiheke

Шего описвайки клиентите си като „повтарящи се нарушители“, Ървинг е проектирал семейството и преди, като най-новият проект е разширение до дома им в Оракей, Окланд. Къща за плаж „поглед върху мен“ нямаше да бъде техният стил.

Семейството беше собственик на мястото си в Oneroa от няколко години, наслаждавайки се на почивки в скромен баш, който не им позволява много уединение. Необходимостта от малко повече усамотение бе фактът, че веднага на източния фланг на тяхната площадка, пътека от зигзаги на село Oneroa надолу по хълма през резерват до плажа и блок от обществени тоалетни.

Oneroa е удобен за терминала за пътнически ферибот в Matiatia в западния край на Waiheke. „Така хората се качват на ферибота, разхождат се или хващат автобуса до Онероа, тръгват по зигзагообразната пътека до плажа и след това се качват на пясъка точно пред къщата“, казва Ървинг.

Разположена ниско на наклонената площадка, Ървинг проектира къща с дворова форма като начин да разчупи по-голямата част и да не доминира над обекта. Жилищният павилион на морския бряг (с навес на лодка отдолу на земята) и двускатната двуетажна спалня и кула за баня, поставени в задната част на хълма, са свързани с кухня и гръбнак за хранене, масирани върху резервата страна. „Формите на фронтон помагат да се осигури поверителност, казва Ирвинг, „ но не са твърде доминиращи визуално.

Сгушен в центъра, в двора има дървена настилка и равна морава. Той осигурява защитено пространство от преобладаващите ветрове на залива и не се вижда от резерва съседна врата.

Палуба, покрита с пергола от Locarno Louvres, се увива около западния край на живия павилион, разположен така, че да улови колкото е възможно повече слънце. Затопля се от открит огън и газово отопление, с голямо пространство за външни дивани и чанти за боб.

Собствениците и техните приятели не се притесняват да бъдат на показ на всички плажуващи, когато си почиват на палубата: тя е внимателно проектирана да постигне баланс между личния живот и да използва максимално гледката към пясъка и морето,

Основната палуба се спуска на две стъпала към долен участък от настилка, който има солиден кедров парапет, а не стъкло, за поверителност. Повишената главна палуба има безпрепятствен изглед към морето над парапета.

Високият бар с табуретки в долната част на палубата позволява взаимодействие - може би да гледате плажен крикет или да поздравите минувачите - така че има някаква връзка с обществената обстановка. Собствениците могат да се оттеглят до основната част на палубата, за да се отпуснат и да имат уединение. „Важно беше да се запази поверителността, но не и да се изгради крепост“, казва Ървинг.

Архитектът и собствениците избраха палитра за екстериора, за да изглежда възможно най-изморена и ненатрапчива, много като кичура. Кедровата облицовка от кедър е оцветена с Resene Werated Grey. Бетонът, излят на място, показва текстурирани ивици на грубия си кофраж.

Стъпалата, водещи към къщата, са изградени от макрокарпа и се отварят в двора със своята настилка и подстригана поляна. „Няма входна врата, защото това е къща на плажа“, казва Ървинг.

Вътре има две зони за живеене. Основната всекидневна с извисяващия се таван разполага с колекционерските предмети на собствениците в стъклени шкафове и камина с бетонно огнище, закотвено в единия край. „Втората зона за живеене е място, в което децата да се побъркат“, казва Ървинг.

Намира се на приземния етаж на кулата за сън, до двуетажна стая. На горния етаж на кулата има две спални, двете със собствени стаи. „Спалните са малки и функционални места за сън. Тази къща е по-скоро за събиране в общите пространства и е съсредоточена върху семейството и забавлението. “

Когато се гледа от плажа, изглежда, че къщата изчезва сред околните дървета и храст. Просто е такъв, какъвто е бил предназначен да бъде.

Думи от: Пени Люис. Фотография: Саймън Уилсън.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here