Трио апартаменти, разположено на склад в Уелингтън от 1906 г.

Най-добрите апартаменти на Уелингтън са подредени на три нива върху съществуваща триетажна сграда; друг пример за плътност, направена добре

Проект на апартаменти Уейкфийлд

Година: 2001
Местоположение: Уелингтън
Архитекти: Крис Кели и Джеймс Фентън, Архитектурна работилница

През 80-те и 90-те години покривите в цяла Нова Зеландия бяха брутализирани, тъй като разработчиците, които осъзнаха солидна структура, могат да държат още няколко етажа, натрупани върху тях толкова евтино, колкото е възможно да управляват. Бившата сграда на БНЗ (сега бургер Кинг) на ъгъла на улиците на Уелингтън и Маниер и Куба е един от най-лошите примери, замислено подробно парче от Виктория, позорно покрито с това, което изглежда като най-лекия дом от най-лошите ви крайградски кошмари. Ще ви бъде трудно да намерите стартов символ на архитектурната регресия.

Галерия | 9 снимки
Вижте повече от Wakefield Apartments

Слухово, поразително изключение от това правило за slapdash е само на няколко пресечки. Апартаментите на Уейкфийлд са набор от три сложно планирани и напълно радостни резиденции, които са с изглед към пристанището (и паркинга на супермаркета в Новия свят) от върховия склад от 1906 г. Те са проектирани през 2001 г. от архитекти Крис Кели и Джеймс Фентън, проект, ръководен от Луит и Ян Биринга, които живеят в най-северния апартамент на комплекса (останалите са закупени от някои от техните приятели). Вие се противопоставяте на всеки противник на плътността, за да откажете оферта за проучване на тези завладяващи места.

Да, те са плътни, подредени на три нива върху съществуваща триетажна сграда. Всеки апартамент има три спални, 160 квадратни метра вътрешно пространство и 30 квадратни метра тераси и палуби (всяко ниво има отпечатък от около 75 квадратни метра), всички подредени така, както Fenton нарича пътуване нагоре към увеличаване на прозрачността.

За да влезете, трябва да влезете вътре, за да излезете, издигайки се през оригиналната сграда до открита тераса на покрива, свързваща трите апартамента. Входът към всяка обител минава за спални, преди да се изкачи до комбинираната зона за живеене, трапезария и кухня, разположена около стълбището, с пространство с двойна височина, Фентън нарича „зимната градина“, обърната на запад и отваряща се на малка палуба. По-нататък проучване гледа към хола и се отваря към собствената си тераса. Животът в тези стъклени, елегантни небесни кутии не се чувства толкова риболов, колкото хората са склонни да мислят. „Луит казва:„ Когато погледна надолу, виждам стотици хора “, казва Фентън, „ „а когато погледнат нагоре, виждат само мен“.

Зрителите могат да видят аспекти на апартаментите, ако искат (ако щорите не са изтеглени), но въпреки протеста на Фентън, че той мрази „онези плажни къщи, които всички гледат“, обитателите на тези апартаменти могат да видят изобилие от тук горе. Ъгловите прозорци от дневните на всеки от трите апартамента гледат директно нагоре към пристанището, докато гледката на запад предлага пейзаж от покриви на складове, светлините на движението на улицата отдолу и примамливата гледка на централния град през нощта. Фентън харесва начина, по който апартаментите леко се люлеет на вятъра, като се оплаква, че да останеш в солидна сграда в един буен ден означава „нямаш усет какво се случва“.

Апартаментите стоят здраво на силно видим ъгъл на улицата като високопоставени посланици на обещанието за живот с по-голяма плътност. Не е трудно да си представим успешна итерация на земята на тази концепция, която щастливо заема някъде крайградски обект. Не че Бирингите са склонни към подобни въображения. В момента обмислят да построят повече апартаменти от западната страна на покрива на склада, което ще добави повече богатство на тази общност в небето.

Думи от : Джеръми Хансен. Фотография : Пол Маккреди.

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here