Домът на Ванака е построен с помощта на древен, но нетрадиционен материал

Домът на Ванака е построен с помощта на древен, но нетрадиционен материал

Ако питате за дом, който се чувства дълбоко свързан с неговото местоположение, тогава е трудно да отговорите на това: жилище със стени, направени от оградена земя, взето, ако не буквално от самия обект, то само на няколко километра надолу по пътя в Долината на Каррона на Ванака. За собствениците Стюарт и Мелани Пинфолд, изборът на този древен, но все пак нетрадиционен материал за семейния им дом не беше фантастичен идеалистичен експеримент, а обмислена част от кратката им среща с приятели Джъстин и Луиз Райт, екипът на съпруга и съпругата зад Асамблеята Архитекти.

Pinfolds живееше в каменна тухлена къща наблизо и обичаше топлите визуални качества на материала без поддръжка, както и ползите от топлинните и звуковите му характеристики. Затова, когато се стигна до създаването на списъка с желания за новия им дом точно извън Ванака, осеяна земя бързо отиде до върха на списъка.

Местното ноу-хау помогна. През 2010 г., когато Стюарт и Мелани за първи път започнаха да мислят за нов дом, Джъстин и Луиз, които сега са базирани в Арроутаун, живееха в Уелингтън и нямаха опит с осеяна земя.

Влезте с базирания в Wanaka Jimmy Cotter, озеленен предприемач с повече от 20 години опит с материала (той е работил със строителя Андрю Вавиш в къщата). Експертизата на Cotter даде на Джъстин и Луиз увереността да даде материал.

Някои предубеждения трябва да бъдат изчистени. Рамонената земя не е толкова трудоемка и следователно скъпа, колкото много хора мислят. Джъстин и Луиз казват, че разходите за строеж в оградена земя са били много подобни на тези, които Стюарт и Мелания биха прекарали, ако домът е построен от конвенционална зидария. Да, затопената земя изисква ръчен труд, но на екип от трима мъже са били нужни само три седмици, за да издигнат почти деветметровите стени на къщата.

След като бетонните основи са установени, земята се смесва с малко количество цимент, преди да бъде прехвърлена постепенно в предварително изградена форма. След това работник уплътнява земята с пневматичен овен. Работата с формата беше премахната само няколко часа след завършването на стените и не се изискваше изолация, облицовки от гипсокартон или боя. След това останалата част от дома е построена над и около тези стени. „Известно време се чувствах като Стоунхендж“, казва Стюарт.

Временното качество на осеяна земя означава, че е по-вероятно да се свързва с домове с романтичен колониален речник, отколкото със съвременен. Но никой в ​​този проект не е имал романтични колониални стремежи. Всъщност модерната яснота на дизайна на Джъстин и Луиз играе чудесно с рустичните качества на оградените земни стени. Тези стени са силно присъствие, но не и преодоляване.

Джъстин и Луиз решиха да оформят трите павилиона на дома с лекотата на кедровите дъски, в които бяха издигнати дълги, нежно наклонени покриви. Прозорците на клира и в трите павилиона разделят арестуващите върхове на връх Рой и неговите съседи на спретнато поставени хоризонтални резени, а големите плъзгащи се врати в спалнята и живите павилиони се отварят на север и гледат към Южните Алпи. Нито една от тези гледки не се чувства непосилна: това е дом, който се възползва от възгледите си като случайни удоволствия, но никога не се чувства превъзмогнат от тях.

Стюарт и Мелания харесаха идеята за дом с три павилиона, защото позволяваше разделянето на публичните и частните зони. Жилищните площи заемат един от тези павилиони, а друг съдържа три спални, две бани и пералня. Третият павилион е двуетажна структура със самостоятелен апартамент с една спалня, който позволява на родителите на Стюарт и Мелани да имат свое собствено пространство, когато посещават (родителите на Стюарт живеят във Великобритания, така че са склонни да прекарват седмици по време на къщата, когато посещават Нова Зеландия, докато родителите на Мелани живеят в Хамилтън).

Той също така служи като тихо пространство за бягство за Стюарт и Мелания от хъба на семейния живот - особено когато Стюарт иска да гледа крикета (двойката има три деца: Магнус, Аника и Феликс). Приземният етаж на този павилион съдържа гаража и кабинет, от който Стюарт и Мелания работят от дома си по бизнеса за развитие на имоти и настаняване и могат да провеждат срещи, без да прекъсват живота в останалата част от дома.

Павилионите са свързани с вход и антре с нисък таван, който подчертава драматизма на помещенията на по-високо ниво. „Обиколката през дома е пътека, по която вървите постоянно, така че ние положихме съзнателно усилия да имаме някои тесни, подобни на пещери пространства и някои високи, възвишени пространства“, казва Джъстин. В коридора на спящия павилион стените са спретнати с лице към вратите на детските спални. „Малките циркулационни зони често са пренебрегвани, казва Джъстин, „ но те често са по-важни пространства от самите спални. “


Стюарт и Мелания искаха да поддържат отворения план на живия павилион - улеснява по този начин да следят децата си - но също така се съобразяваха с необходимостта да прикриват всякаква бъркотия и внимателно да разделят различни функции. Висока гръб на кухненския остров предпазва кухненската пейка от гледка, което прави ястията и приготвянето на храна невидими от масата за хранене. В зоната за хранене дълбоката седалка на прозореца, която е с изглед към север, предлага прекрасна гледка към планината, а също така съдържа големи чекмеджета, в които детските играчки могат лесно да бъдат прибрани в края на деня.

Гръден висок разделител демаркира жилищната зона и побира рафтове за книги и телевизор, закрепвайки пространството и спасявайки онези красиви земни стени от приличие на домакин на телевизор с плосък екран. Стюарт и Мелани казват, че северната ориентация на дома и дебелите оградени земни стени означава, че той задържа слънчевата топлина ефективно в слънчевите зимни дни, което означава, че друго отопление не винаги е необходимо. „Дори и в най-лошото време никога не се чувствате клаустрофобични“, казва Мелания. Добавя Стюарт: „Това е уютна, топла къща през зимата, а през лятото отваряте вратите и това е път към градината.“

Ванака счита себе си за по-тихата, подценявана братовчедка на близнавата си съседка Куинстаун, и Джъстин, и Луиз, и Стюарт, и Мелания виждат осеяна земя като перфектен израз на това. Той също има усещане за постоянство, което имат няколко жилища в Нова Зеландия. Радостта на дизайна на Джъстин и Луиз е, че потенциалната тежест на тези красиви стени е толкова спретнато подредена с лекотата на стъклото и кедъра.

Изискан трик е да проектираш дом с усещане за постоянство, който също се чувства така, сякаш лесно ще се адаптира към нуждите на нарастващо семейство. „Ако погледнете нашата работа, има много малко проекти, които са сходни - ние винаги се интересуваме от материали и как те са събрани и как да извадят качествата си, за да създадат нещо специално“, казва Джъстин. Тук, във Ванака, те направиха точно това.

Въпроси и отговори с Джъстин и Луиз Райт от монтажните архитекти

НАЧАЛО Защо решихте да използвате тарана земя в този дом ">

Вляво: партер. Вдясно: ниво първо.

Думи от : Джеръми Хансен. Снимки от : Саймън Девит

Оставете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here